Sinds een aantal maanden ben ik fan van podcasts. Ik luister er graag naar wanneer ik de stallen sta uit te mesten. Het is voor mij een manier om tijdens een wat saaie klus toch wat interessante informatie op te doen.
Tijdens mijn werk kom ik veel in aanraking met mensen die een verslaving hebben. Sommigen komen verder in de problemen omdat ze het criminele pad op gaan; dealen om geld te verdienen of stelen om zich in onderhoud te voorzien. Ook wanneer drugsgebruikers niet in verdere problemen komen of het criminele pad op gaan, hebben ze toch met dat criminele circuit te maken. Zij houden dat criminele circuit namelijk in stand door het product te kopen. Om wat meer inzicht te krijgen in dat criminele circuit besloot ik de podcast “cocaïne koorts” van het NRC te gaan luisteren. Ik vind het een aanrader om te luisteren! En het geeft stof tot nadenken.
Het cocaïne gebruik neemt in Nederland steeds meer toe. In 2021 gebruikte 5,5% van 20-24 jarigen in het afgelopen jaar cocaïne. Onder 25-29 jarigen was dit 6,9% en onder 30-39 jarigen was dit 4,0%. Onder het uitgaanspubliek is het gebruik nog veel hoger. Van de mensen die uitgaan heeft zo’n 33,7 % ooit cocaïne gebruikt. (Bron: Trimbos-instituut) De reden voor gebruik is onder andere dat mensen zich energieker voelen, dat angst en remmingen verdwijnen en dat het praten gemakkelijker gaat. (Bron: drugsinfo.nl)
Tendens
Met een collega besprak ik deze tendens. Hij noemde dat de behoefte om overal een filter overheen te leggen steeds uitgebreider in de samenleving zichtbaar wordt. Wanneer je een foto maakt is er de optie om daar allerlei filters overheen gooien. Een foto zonder filter is eigenlijk niet mooi genoeg om met anderen te delen. Op sociale media zie ik mensen die 20 jaar ouder zijn dan ik, maar er op de foto 20 jaar jonger uit zien. Of er worden sparkeltjes overheen gefilterd. Een gewone foto is niet meer leuk.
Een feestje zonder filter is kennelijk ook niet meer leuk genoeg. Het is te gewoon en gebruik van alcohol of drugs maakt het feest gezelliger, spannender en mooier. Het filter (in de vorm van drugs) voor de feesten is vrij gemakkelijk te verkrijgen en redelijk betaalbaar. En steeds meer mensen doen het en het wordt daarmee ook steeds normaler gevonden.
Het filter lijkt op het eerste gezicht leuk, maar normaal is het natuurlijk niet. Het is vooral ongezond (als je het hebt over alcohol- en drugsgebruik). Om continu een filter te moeten of willen gebruiken brengt een druk met zich mee. Er moet dan steeds wat extra’s toegevoegd worden. En wanneer is het genoeg? Bovendien is een filter een laagje dat contact afschermt, zowel met de ander, maar vaak ook met jezelf.
Natuurlijk is het fijn om een betere versie van jezelf te presenteren. Ik doe het ook. Niet met een filter over mijn foto, maar wel met wat make-up. Het vergroot het gevoel van eigenwaarde. Het is alleen wel zaak om in balans te blijven en het liefst ook in goede gezondheid. Wanneer ik met de paarden aan het werk ben interesseert het hen echt niet hoe ik eruit zie. Zij kijken door het filter heen en maken contact met mij zoals ik ben. Ze zien het filter niet eens. En camoufleert een filter eigenlijk niet datgene waar het werkelijk om gaat: gezond contact met jezelf en de ander.