Laura Gras Psychiater Equitherapeut

Over mijn achtergrond – psychiater en equitherapeut

Mijn naam is Laura Gras en ik ben moeder van drie kinderen. Ik ben opgegroeid in Amsterdam, waar ik ook geneeskunde gestudeerd heb aan het VUmc. In 2006 ben ik naar Haren (Gn) verhuisd en ben ik bij Lentis me gaan specialiseren tot psychiater. Ik heb in verschillende klinieken gewerkt en werk op dit moment met veel plezier bij een ambulant team van Verslavingszorg Noord Nederland. Zie ook mijn LinkedIn. In 2021 ben ik begonnen met de opleiding tot equitherapeut en in mei 2022 ben ik met mijn gezin verhuisd naar Drachten om vanuit mijn achtergrond als psychiater een eigen equitherapie- en coachingpraktijk op te zetten.

Passie

Al van jongs af aan heb ik een grote passie voor paarden. Als klein meisje wilde ik het liefst ieder paard aaien dat ik tegen kwam. En ik was dan ook dolgelukkig toen ik op mijn vijfde op paardrijles mocht. Paarden zijn altijd een zeer belangrijke factor in mijn leven geweest. Ik vind ze prachtige en gevoelige dieren. Ze hebben me persoonlijk enorm bijgestaan in moeilijke periodes. Ik weet dus ook uit ervaring hoe helend de omgang met het paard is wanneer je niet lekker in je vel zit en voor (grote) uitdagingen staat.

In het dagelijks leven werk ik dus als psychiater bij een GGZ-instelling, een prachtig vak, waar ik veel voldoening uit haal. Maar mijn grote droom was toch wel om mijn kennis van de psychiatrie te combineren met mijn kennis over paarden, om zo anderen verder te kunnen helpen hun eigen hindernissen te overwinnen.
Ik besloot de opleiding tot equitherapeut te volgen bij het Centrum voor Paardencoaching in Putten en ben daarna mijn eigen praktijk gestart.

Coaching en Equitherapie

Mijn achtergrond als psychiater is uitermate waardevol in combinatie met het werken als equitherapeut/coach. Als psychiater ben ik gespecialiseerd in observeren, analyseren en consulteren. Een psychiater weet waarom mensen doen zoals ze doen en wat er achter bepaalde keuzes kan zitten. Dat is precies waar je in een coachingstraject mee aan de slag gaat.

Als equitherapeut/coach werk ik niet in mijn hoedanigheid als psychiater. Bij Equitherapie Suderheide verricht ik geen diagnostiek en is er geen sprake van behandeling zoals je bij een psychiater-patiƫntrelatie verwacht. Ik schrijf dan ook geen medicatie voor. Wel kan ik je uiteraard bijstaan als je vragen hebt over symptomen die mogelijk zouden kunnen passen bij diagnoses zoals bijvoorbeeld een depressie of angststoornis.

Wanneer therapie nodig is

Het kan zijn dat de problematiek heftiger is en dat er behoefte is aan een therapie(traject). Er moet dan sprake zijn van (een vermoeden van) een psychische stoornis (volgens de DSM-V). Een verwijzing van de huisarts of andere specialist is dan nodig om voor therapie in aanmerking te komen.